آموزش ویژوالهای Power BI از نوع Custom visual (شماره2): ویژوال Radar Chart by MAQ Software

آموزش ویژوالهای Power BI از نوع Custom visual ویژوال Radar Chart by MAQ Software

مقدمه ای در مورد ویژوال Radar Chart

جهت دانلود فایل نمونه Power BI و فایل اکسل مرتبط با مقاله فرم انتهای مقاله را تکمیل نمایید.

در این مقاله از بین Custom Visualهای نرم افزار Power BI به بررسی ویژوال Radar Chart by MAQ Software می پردازیم.

ابتدا وارد آدرس زیر شده و Custom Visual ذکر شده را انتخاب کرده و وارد صفحه مربوط به آن‌ می‌شویم. فایل نمونه از قسمت Download Sample دریافت می‌شود. در این مقاله سعی می‌شود تمامی نکات و ویژگی‌های این ویژوال‌ها همراه اسکرین‌شات آموزش داده شود.

https://appsource.microsoft.com/en-us/product/power-bi-visuals/WA200001561?tab=Overview

 

ویژوال Radar Chart by MAQ Software

ویژوال Radar Chart by MAQ Software

این نمودار برای مقایسه داده‌ها بین سه یا چند متغیر در یک نمودار دو بعدی استفاده می‌شود و دارای گواهی‌نامه Power BI نیز می‌باشد.
می‌توان داده‌های چند متغیره را برای چندین منبع داده مختلف به کمک این نمودار مقایسه کرد. نمودار رادار متغیرها را به شعاع‌های متساوی‌الاضلاع تجزیه می‌کند. یک خط، مقادیر داده‌های هر محور (spoke) را به هم متصل می‌کند و به نمودار ظاهری شبیه ستاره می‌دهد. با نمودار رادار، می‌توان به راحتی درک کرد که چگونه مجموعه داده‌های مختلف بر اساس یک مجموعه از ویژگی‌های مشابه رتبه‌بندی می‌شوند. هر چندضلعی رنگی در این نمودار، نشان‌دهنده یک مجموعه داده خاص است.

ویژگیهای کلیدی ویژوال Radar Chart by MAQ Software

  • قابلیت ترسیم داده‌های چند متغیره
  • قابلیت تنظیم روش درون‌یابی منحنی (تیز، گرد، یا دقیق)، رنگ، اندازه شعاع نقطه داده، برچسب و لیبل‌های داده، رنگ و شفافیت و ضخامت خط نمودار، موقعیت و قالب‌بندی فهرست راهنما
  • امکان نمایش دادن یا پنهان کردن محورها
  • قابلیت تنظیم و سفارشی‌سازی رنگ محور و ضخامت آن
  • قابلیت فیلتر سایر ویژوال‌ها
  • فهرست راهنمای تعاملی
  • پشتیبانی از منوی زمینه

کاربردهای تجاری و کسب و کاری ویژوال Radar Chart by MAQ Software

  • امور مالی: مقایسه عملکرد چندین شرکت با پارامترهای تجاری مانند فروش، سود، حجم سفارش و موارد دیگر
  • مدیریت محصول: مقایسه محصولات بر اساس مجموعه‌ای از مشخصات یا ویژگی‌ها
  • منابع انسانی: تعیین کردن شایستگی‌های کارکنان از میان شاخص‌های کلیدی عملکرد برای تخصیص پاداش

اکنون با استفاده از یک مثال، استفاده از این نمودار بصورت مرحله به مرحله آموزش داده می‌شود. جدول زیر شاخص‌های مالی درآمد (میلیون)، حاشیه سود (درصد)، قیمت فعلی سهام، بازده حقوق صاحبان سهام و نسبت آنی را برای 5 شرکت مختلف نشان می‌دهد. برای مقایسه این 5 شرکت بر اساس شاخص‌های ذکر شده از نمودار رادار استفاده می‌شود.

مقایسه 5 شرکت با استفاده از نمودار رادار چارت

بخشهای مختلف ویژوال Radar Chart by MAQ Software

بخش Build Visual

این بخش شامل دو قسمت Category و Values می‌باشد.

  • Category: در این قسمت باید یک فیلد با نوع داده‌ای Categorical و دسته‌بندی‌شده وارد کرد. در واقع در این قسمت فیلد مربوط به گزینه‌هایی که باید مورد مقایسه قرار بگیرند وارد می‌شود.
  • Values: در این قسمت باید فیلدهای ویژگی‌های اندازه‌گیری‌شده را وارد کرد. در واقع این فیلدها همان ویژگی‌هایی هستند که مقایسه بر اساس آن‌ها انجام می‌شود. توجه شود که در این قسمت حتما باید حداقل 3 فیلد وارد کرد
در مثال مورد نظر فیلد نام شرکت در قسمت Category و سایر فیلدها که همان شاخص‌های مالی هستند در قسمت Values قرار داده می‌شوند و نموداری همانند تصویر زیر با تنظیمات پیش‌فرض رسم می‌شود.
دو قسمت Category و Values آموزش نرم افزار Power BI
ویژوال رادار چارت در Power BI

مرتب کردن (Sort) در نمودار رادار چارت

در این تصویر قبل نمودارها بر اساس شاخص Revenue مرتب شده‌اند. با کلیک بر روی علامت … در بالای صفحه و انتخاب گزینه Sort Axis می‌توان این ترتیب را تغییر داد.

sort کردن در ویژوال رادار چارت در Power BI

با توجه به بررسی حالات مختلف به نظر می‌رسد گزینه Return on Equity برای مرتب شدن مناسب‌تر باشد.

ترتیب قرار گرفتن محورها در نمودار رادار چارت

محورها به ترتیب اضافه شدن به قسمت Values، از شمال نمودار و بصورت ساعتگرد قرار می‌گیرند. بنابراین برای تغییر ترتیب محورها، باید ترتیب آن‌ها را در قسمت Values تغییر داد. به تصویر زیر توجه کنید. در این نمودار نحوه Sort Axis همانند حالت قبلی بوده اما ترتیب قرار گرفتن محورها در قسمت Values تغییر کرده و به همین علت نحوه نمایش و ظاهر نمودار نیز نسبت به حالت قبل تغییر کرده است.

ترتیب قرار گرفتن محورها در نمودار رادار چارت

برای سفارشی‌سازی سایر موارد دلخواه باید تنظیمات مربوطه در بخش Format Visual انجام شود.

بخش Format Visual قسمت Visual

در این قسمت می‌توان تنظیمات اصلی نمودار مانند تنظیمات محورها، رنگ و شفافیت و نوع نمودار، برچسب و لیبل داده‌ها و تعیین موقعیت و قالب‌بندی فهرست راهنما را انجام داد

بخش Format Visual قسمت Visual آموزش نرم افزار Power BI

بخش Radar Plot

این قسمت مربوط به تنظیمات رادار است که شامل مواردی مانند نوع درون‌یابی نمودار (حالت‌های مختلف نمودار)، ضخامت خط نمودار، شفافیت، فعال کردن نقاط داده و نشان دادن مقادیر نقاط می‌باشد. مقادیر پیش‌فرض آن همانند تصویر مقابل است.

Stroke Width: ضخامت خط نمودار را نشان می‌دهد. می‌توان مقداری بین 0 تا 5 وارد کرد.
Transparency %: شفافیت نمودار را تعیین می‌کند که 0 به معنای بدون شفافیت و 100 به معنای شفافیت کامل می‌باشد.

در تصویر زیر شفافیت نمودار روی 60 درصد قرار داده شده و ضخامت خط نمودار هم روی مقدار 3 قرار داده شده ‌است.

Radar plot در آموزش Power BI دوره هوش تجاری ایمن پور

در تصویر زیر شفافیت نمودار روی 100 درصد قرار داده شده و ضخامت خط نمودار هم روی مقدار 5 که حداکثر مقدار است، قرار داده شده ‌است.

به تصویر زیر دقت کنید. اگر ضخامت خط نمودار، صفر قرار داده شود و شفافیت 100 درصدی انتخاب شود، نموداری نمایش داده نمی‌شود. حتما در انتخاب این موارد دقت شود که نمودار قابل رویت باشد.

اثر تنظیمات بخش Radar Plot​ در رادار چارت و 100 درصد شفافیت بخش دوم آموزش Power BI

Data Points: اگر این گزینه فعال شود برای هر داده روی محور، یک نقطه رسم می‌شود. می‌توان اندازه و رنگ این نقاط را هم تغییر داد.

Data Values: اگر این گزینه فعال شود مقادیر داده‌های آخرین دسته نمایش داده می‌شوند اما مقادیر راهنما روی محورها غیر فعال می‌شوند و آن‌ها نمایش داده نمی‌شوند. می‌توان رنگ و ضخامت نقاط را از این قسمت تعیین کرد.

تنظیم Data Points روی عدد 3 در نمودار رادار چارت Power BI دوره هوش تجاری

با فعال کردن گزینه Display All مقادیر داده‌های تمام دسته‌ها نمایش داده می‌شوند. از این قسمت می‌توان رنگ این مقادیر را نیز تغییر داد.

اگر ضخامت نقاط را 4 در نظر بگیریم و رنگ صورتی را برای آن‌ها انتخاب کنیم و گزینه Display all غیر فعال باشد، نمودار همانند تصویر زیر خواهد بود.

ویژوال Radar Chart by MAQ Software

با فعال کردن گزینه Display all و انتخاب رنگ آبی برای مقادیر داده، نمودار بصورت زیر تغییر می‌کند.

ویژوال Radar Chart by MAQ Software

درونیابی در ویژوال Radar Chart by MAQ Software

Interpolation: این قسمت نوع درون‌یابی منحنی را نشان می‌دهد.

روش اول: Linear – در این گزینه نقاط روی هر محور بصورت خطی به هم متصل می‌شوند. 

درونیابی در ویژوال Radar Chart by MAQ Software به روش خطی

روش دوم: Cardinal Closed: هنگامی که نقاط داده در نمودار راداری به یکدیگر متصل می‌شوند تا یک حلقه بسته تشکیل دهند، این نوع درون‌یابی تضمین می‌کند که منحنی‌های متصل‌کننده‌ی این نقاط صاف و پیوسته هستند. این نوع درون‌یابی به نمایش بصری روابط بین متغیرهای مختلف در نمودار رادار کمک می‌کند و نمایش واضح‌تری از روندها و الگوهای داده ارائه می‌دهد.

روش سوم: Bundle: این نوع درون‌یابی تکنیکی است که در نمودارهای راداری برای اتصال نقاط داده با یک منحنی صاف به جای خطوط مستقیم استفاده می‌شود و به تجسم داده‌ها با وضوح بیشتر کمک می‌کند.

درونیابی در ویژوال Radar Chart by MAQ Software به روش Bundle

روش چهارم: Basis Closed: در نمودار راداری، این نوع درون‌یابی روشی برای هموارسازی داده‌ها با ساختن یک منحنی است که از مجموعه معینی از نقاط عبور می‌کند. منحنی با استفاده از یک ترکیب خطی از توابع پایه که برای درون‌یابی داده‌ها انتخاب می‌شوند، ساخته می‌شود. این گزینه کمک می‌کند تا اطمینان حاصل شود که منحنی صاف است و بیش از حد بین نقاط داده نوسان نمی‌کند.

درونیابی در ویژوال Radar Chart by MAQ Software به روش Basis Closed

روش پنجم: Natural – درون‌یابی طبیعی به ایجاد یک نمایش منسجم از روند داده‌ها کمک می‌کند و در عین حال از اتصالات بیش از حد ناهموار یا ناگهانی بین نقاط جلوگیری می‌کند. در واقع هدف این نوع درون‌یابی، به حداقل رساندن تغییرات ناگهانی در انحنای منحنی است که منجر به جریان طبیعی‌ترِ خط متصل‌کننده نقاط داده می‌شود.

درونیابی در ویژوال Radar Chart by MAQ Software به روش Natural

بنظر می‌رسد روش‌های Linear، Cardinal Closed و Natural از بین روش‌های درون‌یابی، اطلاعات را بهتر منتقل می‌کنند اما انتخاب نوع روش درون‌یابی به نظر و سلیقه کاربر بستگی دارد.

Plot Color در ویژوال رادار چارت

از این قسمت می‌توان رنگ هر نمودار را تغییر داد. در صورت لزوم می‌توان با کلیک بر گزینه Reset to default به تنظیمات پیش‌فرض بازگشت. در تنظیمات پیش‌فرض، رنگ نمودارها با تغییرات Sort Axis تغییر می‌کند. زیرا در حالت پیش‌فرض ترتیب رنگ‌ها ثابت است و همیشه رنگ اول به اولین نمودار که در حالت مرتب‌شده در اولویت اول قرار می‌گیرد، اختصاص داده می‌شود.
اما اگر در این قسمت به هر نمودار یک رنگ (بصورت دستی) اختصاص داده شود با ایجاد تغییرات، رنگ هر نمودار ثابت خواهد ماند.

Plot Color در ویژوال رادار چارت

Max Axis Values در ویژوال رادار چارت

در این قسمت می‌توان حداکثر مقدار هر محور را مشخص کرد. اما مقدار حداقل هر محور را در این ویژوال نمی‌توان تغییر داد و مرکز نمودار نشان‌دهنده مقدار صفر برای تمام محورها است.
دو نکته در این قسمت قابل توجه هستند:

  1.  مقدار پیش فرض هر محور برابر با بزرگترین داده هر شاخص است. در صورت ویرایش دستی نیز حتما باید مقداری بزرگتر یا مساوی این عدد در بخش مورد نظر محور آن وارد شود. اگر مقدار کوچکتری وارد شود، خطا دریافت نمی‌شود اما نمودار هیچ تغییری نخواهد کرد.
  2. اگر مقادیر پیش‌فرض را تغییر ندهیم و مقادیر حداکثر محورها بصورت دستی وارد نشوند در آینده با فیلتر کردن نمودار، مقادیر نمودار بصورت خودکار تغییر می‌کنند و شکل ظاهری نمودارها تغییر می‌کند. بنابراین توصیه می‌شود مقادیر محورها به صورت دستی فیکس و ثابت شوند.

تصویر زیر نمودار مربوط به Company A را نشان می‌دهد. همانطور که مشخص است مقدار حداکثر هر محور در حالت پیش‌فرض تغییر کرده و دقیقا برابر با مقادیر Company A است.

اما اگر مقدار حداکثر هر محور بصورت دستی وارد شده باشد، شکل ظاهری نمودار در فیلتر کردن حفظ می‌شود. به تصویر زیر توجه کنید.

Max Axis Values در ویژوال رادار چارت نوع دوم

در نمودار زیر نیز مقدار حداکثر هر شاخص برای محور مربوطه در نظر گرفته شده است و تمام نمودارها با هم نمایش داده شده‌اند.

مقدار Unit (واحد) هر نمودار بصورت خودکار تعیین می‌شود و امکان انجام تنظیمات برای این گزینه وجود ندارد. در تصویر زیر حداکثر مقدار برای شاخص Return on Equity، 350 وارد شده و واحد این محور به 100 تغییر کرده است، درصورتی‌که در تصویر قبلی با در نظر گرفتن حداکثر مقدار 300.75 واحد این محور برابر با 50 بود. حداکثر مقدار برای شاخص Profit Margin نیز 15 وارد شده و واحد این محور به 5 تغییر کرده است، درصورتی‌که در تصویر قبلی با در نظر گرفتن حداکثر مقدار 7.5 واحد این محور برابر با 2 بود. اما با تغییر حداکثر مقدار سایر شاخص‌ها، واحد آن‌ها تغییر نکرده است.

Label در ویژوال Radar Chart by MAQ Software

در این قسمت می‌توان رنگ، اندازه و نوع فونت برچسب یا لیبل هر محور را تغییر داد. در این نمودار برای لیبل‌ها فونت Cambria با اندازه 12 و رنگ زرشکی درنظر گرفته شده‌است.

Axis در ویژوال Radar Chart by MAQ Software

با فعال بودن این گزینه، در این قسمت می‌توان رنگ محور، ضخامت محور و موقعیت مقادیر راهنمای محور را تعیین کرد. ضخامت محور می‌تواند مقداری بین 1 تا 5 باشد. مقادیر راهنمای محور هم می‌توانند بالا یا پایین محور قرار بگیرند.
در تصویر زیر رنگ زرشکی و ضخامت 2 برای محورها در نظر گرفته شده است و مقادیر راهنما در بالای محور قرار گرفته‌اند.

Axis در ویژوال Radar Chart by MAQ Software

اگر رنگ سبز تیره و ضخامت 4 برای محورها در نظر گرفته شود و مقادیر راهنمای محور در پایین محور قرار بگیرند، نمودار بصورت تصویر زیر خواهد بود.

Axis در ویژوال Radar Chart by MAQ Software

در صورت غیر فعال کردن محورها نیز نمودار به شکل زیر در می‌آید.

Legend در ویژوال Radar Chart by MAQ Software

در این قسمت می‌توان موقعیت، عنوان، اندازه فونت و رنگ فهرست راهنمای نمودار را مشخص کرد. به صورت پیش‌فرض فهرست راهنما در قسمت بالای نمودار، با اندازه فونت 12 و رنگ مشکی مانند تصویر زیر قرار می‌گیرد.

برای تعیین موقعیت فهرست راهنمای نمودار گزینه‌های مختلفی وجود دارد که در تصویر آورده شده‌اند. در تصویر زیر موقعیت Right برای نمودار در نظر گرفته شده است و فهرست راهنما در سمت راست و قسمت بالایی نمودار قرار می‌گیرد. همچنین رنگ سرمه‌ای با اندازه فونت 11 نیز برای فهرست راهنمای نمودار انتخاب شده است.

ویژوال power BI
آموزش Visual power BI

بخش Format Visual قسمت General

در این قسمت می‌توان تنظیمات عمومی نمودار مانند اندازه نمودار، عنوان نمودار، تعیین پس‌زمینه، فعال کردن Tooltip و … را انجام داد.
تنظیمات این قسمت همانند ویژوال‌های اصلی می‌باشد و از بررسی جداگانه آنها صرفنظر می کنیم.

تجربه استفاده کاربران از ویژوال Radar Chart by MAQ Software​

با توجه به نظر سایر کاربران و تجربه شخصی در استفاده از این ویژوال، امکانات این ویژوال تقریبا کامل می‌باشد و شاید اضافه شدن گزینه تعیین ترتیب محورها، تعیین واحدِ مقدارِ راهنمای هر محور و تعیین حداقل مقدار برای هر محور بتواند به بهبود این ویژوال کمک کند.

دانلود فایل نمونه اکسل و Power BI توضیحات مقاله

جهت دانلود فایل نمونه Power BI و فایل اکسل مرتبط با آن فرم زیر را تکمیل نمایید، بعد از ارسال فرم به ایمیل خود مراجعه و فایلها را دریافت نمایید.





    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    اسکرول به بالا