آموزش ویژوالهای Power BI از نوع Custom visual (شماره8): ویژوال Dot Plot by MAQ Software

آموزش ویژوالهای Power BI ویژوال Dot Plot by MAQ Software

نمودار Dot Plot by MAQ Software

در این مقاله از بین Custom Visual های نرم افزار Power BI به بررسی نمودار Dot Plot می‌پردازیم. ابتدا با استفاده از لینک زیر ویژوال مورد نظرمان و گزینه Download Sample را انتخاب می‌کنیم.

https://appsource.microsoft.com/en-us/product/power-bi-visuals/WA104381101?tab=Overview

Dot Plot شما را قادر می سازد تا داده ها را در چندین دسته در یک فضای محدود خلاصه کنید. به عنوان مثال: در زیر، فروش جهانی یک شرکت را به تفکیک منطقه مشاهده می کنید. هر نقطه یک کشور در منطقه است. مکان نقطه در محور Y بر اساس میزان فروش آن کشور است در حالی که اندازه نقطه بر اساس تعداد واحدهایی است که آن کشور فروخته است.

Dot Plot از چند بعد تشکیل شده است. محور Y مقدار داده شما (Value) را مشخص می‌کند در حالی که محور X نشان دهنده دسته بندی داده های شما (Axis category I) است. نقاط خود نقاط داده در دسته های شما هستند (Axis) در حالی که اندازه آنها توسط یک مقدار ثانویه (Bubble size) تعیین می شود.

Dot Plot شما را قادر می سازد تا داده هایی را با دسته های مختلف اضافه کنید تا توزیع داده های پیچیده را به نمایش بگذارید. فیلد Axis تعیین می کند که کدام نقاط داده به صورت نقطه نمایش داده شوند. فیلد رده محور I نشان می دهد که تمام نقاط داده شما به کدام دسته تعلق دارند. فیلد Axis category II نشان می‌دهد که دسته‌ها به کدام دسته‌های فراگیر تعلق دارند. به طور پیش‌فرض، دسته‌های دسته‌بندی محور I در محور X پایین و دسته‌های دسته‌بندی محور II در محور X بالا قرار دارند. برای آوردن هر دو به یک خط محور، برچسب‌های تقسیم را با استفاده از دسته‌بندی محور در قسمت قالب‌بندی خاموش کنید.

به عنوان مثال: در شکل زیر، فروش جهانی یک شرکت را به تفکیک کشور و منطقه مشاهده می کنید. هر شهر یک نقطه (محور) است، در حالی که هر شهر به یک کشور (محور I) و هر کشور به یک منطقه (محور II) تعلق دارد. در این نمودار، برچسب‌های تقسیم خاموش است، بنابراین هر دو کشور و منطقه در امتداد محور X پایین ظاهر می‌شوند.

محدودیت فیلدهای داده

Axis: 1 ستون (می تواند متنی یا عددی باشد)

Axis category I: 1 ستون (می تواند متنی یا عددی باشد)

: Axis category II 1 ستون (می تواند متنی یا عددی باشد)

Value: 1 ستون (باید عددی باشد)

Bubble size: 1 ستون (باید عددی باشد)

Legends: 1 ستون (می تواند متنی یا عددی باشد)

Tooltips: 1-15 ستون (می تواند متنی یا عددی باشد)

فیلد Axis تعیین می کند که کدام نقاط داده به صورت نقطه نمایش داده شوند. فیلد Axis category I نشان می دهد که تمام نقاط داده شما به کدام دسته تعلق دارند. فیلد Axis category II نشان می‌دهد که دسته‌ها به کدام دسته‌های فراگیر تعلق دارند:

نحوه استفاده از ویژوال Dot Plot

پس از اضافه کردن ویژوال، در قسمت Visualizations و Build Visual آیکونی ظاهر می‌شود و با کلیک روی آن میتوان از آن ویژوال استفاده کرد.

Build Visual

اگر ویژوال را انتخاب کنیم در صفحه نمایش داده می‌شود و در سمت راست قسمت Visualizations و در زیرقسمت Build Visual موارد زیر را مشاهده خواهیم کرد:

با استفاده از یک مثال به بررسی بیشتر می‌پردازیم. داده‌ی مثال شامل ستون‌های زیر است:

  • شهر: City
  • کشور: Country
  • سودآور است یا نه؟ : Profitable?
  • منطقه: Region
  • تعداد فروش‌ها: Sales
  • تعداد فروش در فرصت های فروش: Sales from Upsell opportunities
  • تعداد واحدهای فروش رفته: Units sold

ابتدا مقدارهای زیر را به نمودار می‌دهیم.

و نمودار به شکل زیر نمایش داده می‌شود:

همانطور که مشاهده می‌کنید فروش کشورهای مختلف را با دایره ای جدا از هم مشخص میکند. اگر ویژگی زیر را هم به نمودار قبلی اضافه کنیم در ابن صورت در محور x بر اساس منطقه نیز تفکیک میکند.

در مرحله بعد تنظیمات را به صورت زیر انجام دهید.

هر چه میزان فروش بیشتر شده دایره‌های نمودار هم بزرگتر نمایش داده شده اند.

در مرحله بعد تنظیمات را به صورت زیر انجام دهید.

در این بخش از هر دو Axis Category استفاده کردیم و نمودار حاصله به صورت زیر است.

در مرحله بعد میتوانید برای نشان دادن سودآور بودن یا نبودن فروش از طریق Legend رنگی تعیین کنید.

همانطور که مشاهده می‌شود در صورت سودآور بودن به رنگ سبز و در غیراینصورت به رنگ قرمز نمایش داده شده است. نحوه تغییر رنگ ها را در ادامه بررسی خواهیم کرد. به طور پیش‌فرض، Dot Plot یک راهنمای ابزار در شناور نشان می‌دهد که اطلاعات هر نقطه داده را خلاصه می‌کند. با استفاده از قسمت Tooltip می توانید جزئیات بیشتری درباره نقاط داده خود اضافه کنید.

هنگامی که ماوس را روی هر نقطه می‌چرخانید، راهنمای ابزاری را مشاهده می‌کنید که نام آن شهر، کشور، منطقه، واحدهای فروخته شده، فروش، فروش از فرصت‌های افزایش فروش و اینکه آیا مکان در آن شهر سودآور است یا خیر را نشان می‌دهد.

Format Visual

Visual

اکنون به بررسی جزئی بخش Format Visual که شامل گزینه‌های زیر است می‌پردازیم.

Orientation

این بخش برای تنظیم جهت نمودار بوده و شامل دو گزینه افقی Horizontal و عمودی Vertical است.

در حالت پیشفرض روی Vertical قرار داشت و با تغییر آن به Horizontal تصویر زیر به دست می‌آید.

همانطور که مشاهده می‍کنید وقتی جهت را به Horizontal تغییر دادیم دو گزینه دیگر برای خوانایی بهتر نیز فعال شد.

اگر خواستید که برچسب‌ها هم به موازات نمودار قرار بگیرند میتوانید گزینه On را بردارید تا به صورت تصویز زیر نمایش داده شود.

Sorting

برای بخش‌های Axis Categry I و Axis Categry II تنطیمات مرتب سازی به صورت صعودی و نزولی وجود دارد. که در حالت پیشفرض به صورت صعودی مرتب شده است.

Highlight mode

یک ویژگی است که برای افزایش تعامل و تجسم داده‌ها قرار گرفته است. این ویژگی تنها قابلیت فعال و غیرفعال کردن دارد.

Jitter effect

“اثر جیتر” تکنیکی است که برای پخش کردن نقاط داده استفاده می‌شود که ممکن است به دلیل داشتن مقادیر یکسان یا مشابه با یکدیگر همپوشانی داشته باشند. در نمودارهای نقطه‌ای، به‌ویژه زمانی که با مجموعه داده‌های بزرگ یا مجموعه داده‌هایی با مقادیر مشابه زیادی سروکار داریم، نقاط می‌توانند همپوشانی داشته باشند و تشخیص نقاط داده‌ای جداگانه یا درک توزیع داده‌ها را دشوار می‌سازد.

این ویژگی تنها قابلیت فعال و غیرفعال کردن دارد.

Y-Axis

این بخش نیز قابلیت فعال و غیرفعال بودن دارد و تنظیم ظاهر محور Y را از این طریق میتوان انجام داد.

از طریق Position میتوانید راست یا چپ قرارگرفتن محور Y را تعیین کنید. نوع مقیاس که خطی باشد یا لگاریتمی از بخش Scale type تغییر دهید. با تنظیم مقادیر Start و End اعدادی که در محور y قرارمیگیرند تنظیم می‌شوند.

تنظیمات بعدی برای تنظیم مقیاس، رنگ، اندازه و فونت اعداد محور Y انجام میشود. اگر بخش Show title را فعال کنید نوشته‌ی محور Y نشان داده می‌شود و قادر خواهید بود تنظیمات بعدی راروی آن انجام دهید.

X-Axis

این بخش نیز قابلیت فعال و غیرفعال بودن دارد و تنظیم ظاهر محورX را از این طریق میتوان انجام داد. از بخش Color میتوانید رنگ، از بخش Text size اندازه متن محور x، از بخش Labels font فونت نوشتاری متن محور x، حداقل عرض را از بخش Minimum widthمیتوانید تنظیم کنید.

Axis Category

اگر گزینه On/Off را فعال کنیم دو گروه Axis Category I و Axis Category II به صورت جدا یکی در پایین محور X یکی در بالای محور X قرار می‌گیرند ولی اگر آن را غیرفعال منیم هر دو در محور X سمت پایین قرار می‌گیرند. مشابه تنظیمات نوشتار قبلی رنگ ، اندازه و فونت را از بخش Text color ، Text size و Font family میتوانید تغییر دهید.

Data colors

از این بخش برای تغییر رنگ Legend میتوانید استفاده کنید.

Background

در این قسمت رنگ اولیه و ثانویه زمینه را مشخص میتوانید مشخص کنید همچنین میزان شفافیت این رنگ ها را از طریق Background color transparency تنظیم کنید.

Tick Marks

از طریق این تنظیمات میتوانید بین لیبل های محور X یک خط جداکننده قرار دهید.

در صورتیکه این تنظیمات را غیر فعال کنیم به صورت زیر نمایش داده می‌شود.

Grid Lines

هر دو مورد Axis grid lines و Category grid lines هر دو به صورت پیشفرض فعال بودند. می‌توانید میزان ضخامت و رنگ خطوط گرید را مشخص کنید.

برای تعیین نوع خط میتوانید از بین گزینه های Line Style یکی از موارد Solid خط ساده ، Dashed خط چین و Dotted نقطه چین را انتخاب کنید.

اگر Axis grid lines را فعال کنیم خطوط رسم شده به صورت شکل زیر خواهند بود.

Axis grid lines خطوط رسم شده از محور X و به موازات محور Y هستند.

اگر Category grid lines را فعال کنیم خطوط رسم شده به صورت شکل زیر خواهند بود.

Bubbles

نوع حباب ها می‌تواند به دو شکل ساده solid یا توخالی hollow باشد.

همچنین می‌توانید اشکال مختلفی غیر از دایره نیز انتخاب کنید.

از قسمت Color رنگ نقطه را می‌توانید مشخص کنید و برای داشتن Border در اطراف نقطه گزینه فعال بودن آن را انتخاب کنید. سپس رنگ Border را نیز میتوانید تعیین کنید. از طریق Max radius و Min radius میتوانید شعاع نقطه دایره‌اس شکل را کم و زیاد کنید.

Hover color برای تنطیم رنگ Border نقطه است، برای زمانی که با موس روی نقطه خاصی نگه می‌داریم به این رنگ تغییر پیدا خواهد کرد.

Legend

اگر این گزینه فعال باشد و ستونی به عنوان Legend انتخاب شده باشد تنظیمات این بخش قابل انجام خواهد بود. از بخش Position می‌توانید محل قرار گرفتن Legend (بالاف پایین، چپ یا راست) را تعیین کرده و سایز، فونت و رنگ نوشته را تغییر دهید. در صورتی که تمایل داشته باشید نام Legend هم در نمودار قرار بگیرد آن را نوشته و تنظیمات مربوط به آن را انجام دهید.

General

Properties

این بخش شامل چهار زیر بخش Size، Position، Padding و Advanced Options می‌باشد که به صورت جزئی در ادامه بررسی خواهیم کرد.

Size

در این بخش اندازه ارتفاع و عرض نمودار قابل تغییر است و اگر تمایل داشتید این نسبت اندازه‌ها تغییری نکند گزینه Lock aspect ratio را فعال کنید.

Position

این مقادیر محل قرارگیری نمودار را نشان می‌دهد؛ در حقیقت بخش شروع نمودار یعنی مکان سمت بالا و راست نمودار را نمایش می‌دهد.

Padding

برای تنطیم فاصله نمودار با اطرافش از این تنطیمات می‌توانید استفاده کنید. با استفاده از فلش‌های رو به بالاو پایین این مقادیر را می‌توانید کم و زیاد کنید.

Title

این بخش شامل چهار زیر بخش Title، Subtitle، Divider و Spacing می‌باشد که به صورت جزئی در ادامه بررسی خواهیم کرد.

Title

در این بخش می‌توانید تنظیمات مربوط به تیتری که بالای نمودار نمایش داده می‌شود را انجام دهید. در بخش Text متن را نوشته و از بخش Heading ن.ع نوشته را انتخاب کنید. در بخش بعدی فونت را می‌توانید تغییر دهید، آن را Bold، Italic یا Underline کنید. سپس رنگ متن و رنگ پیش زمینه را تنطیم کنید. همچنین می‌توانید نوشته را چپ چین، راست چین یا وسط چین کنید.

به عنوان مثال با تنظیمات زیر تصویر نمایش داده شده تغییر پیدا میکند.

Subtitle

اگر گزینه On/Off این مورد را فعال کنید دقیقا همانند مواردی که برای Title در قسمت قبلی گفته شد عمل می‌کنید. Subtitle همان نوشته زیر Title است.

Divider

اگر این بخش را فعال کنید می‌توانید بین Title-Subtitle و نمودار یک خط جداکننده قرار دهید. رنگ و عرض خط را با گزینه های Color و Width تغییر دهید و از بین گزینه های Style یکی از موارد Solid خط ساده ، Dashed خط چین و Dotted نقطه چین را انتخاب کنید.

Spacing

در صورت فعال بودن تنظیمات قبلی از Spacing برای فاصله دادن در قسمت زیر Title و Subtitle و کل بخش Title (شامل تیتر و زیرتیتر و خط زیرشان) می‌توانید استفاده کنید.

Effects

این بخش شامل سه زیر بخش Background، Visual border و Shadow می‌باشد که به صورت جزئی در ادامه بررسی خواهیم کرد.

Background

در صورت فعال کردن(on) این گزینه در این بخش رنگ پیش زمینه نمودار و میزان شفافیت آن قابل تنظیم است.

Visual border

در صورت فعال کردن این گزینه در این قسمت کادری که اطراف ویژوال قرار میگیرد قابل تنظیم است. از قسمت Rounded corners برای انحنا دادن به گوشه های کادر ویژوال میتوانید استفاده کنید.

برای مثال طبق تنظیمات زیر نمودار زیر را مشاهده خواهیم کرد.

Shadow

در صورت فعال کردن این گزینه برا بخش اطراف ویژوال می‌توانید سایه اضافه کنید. رنگ سایه از بخش Color و بیرون کادر یا درون کادر بودن سایه از بخش Offset و مکان سایه را از بخش Position انتخاب کنید.

برای مثال طبق تنظیمات زیر نمودار زیر را مشاهده خواهیم کرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا