آموزش ویژوالهای Power BI از نوع Custom visual (شماره4): ویژوال Play Axis (Dynamic Slicer)

Play Axis

در نرم‌افزار Power BI به‌صورت پیش‌فرض، ویژوال‌هایی وجود دارد که می‌توان از آن‌ها در ساخت گزارش‌های مختلف استفاده کرد. اما ممکن است در برخی از گزارش‌ها بخواهیم از ویژوال‌هایی استفاده کنیم که از قبل در نرم‌افزار وجود ندارد. بنابراین باید این ویژوال‌ها را ابتدا به محیط Power BI اضافه کرده، سپس از آن در گزارش های خود استفاده کنیم. به این نوع ویژوال‌ها، اصطلاحاً Custom Visual گفته می‌شود.
ویژوال‌های زیادی از نوع Custom Visual وجود دارد که در این مقاله به بررسی ویژگی‌ها و کارکرد ویژوال مهم Play Axis (Dynamic Slicer) می پردازیم.

دانلود فایل Power BI این مقاله: فایل Pbix

نحوه اضافه کردن ویژوال Play Axis (Dynamic Slicer)

همانطور که ذکر شد این ویژوال به‌صورت پیش‌فرض در محیط نرم‌افزار وجود نداشته و باید اضافه گردد. برای این کار باید وارد سایت Microsoft شده و ویژوال مورد نظر را انتخاب کنیم. برای وارد شدن به سایت Microsoft و دسترسی به تمام ویژوال های موجود «اینجا» کلیک کنید. حال ویژوال Play Axis را پیدا کرده و آن را انتخاب می‌کنیم.

بعد از انتخاب ویژوال Play Axis وارد صفحه‌ای مطابق تصویر زیر می‌شویم. نکته‌ای که باید به آن توجه کنیم این است که اگر گزینه Get it now را انتخاب کنیم پنجره‌ای باز می‌شود که باید به اکانت مایکروسافت خود برای دانلود این ویژوال متصل شویم. اگر اکانت مایکروسافت در اختیار دارید وارد آن شده و به راحتی فایل مربوط این ویژوال را دانلود کنید. حال فرض می‌کنیم به اکانت مایکروسافت دسترسی نداریم و کار را ادامه می‌دهیم. گزینه Download Sample را انتخاب کرده و صبر می‌کنیم تا فایل مورد نظر دانلود شود.

سپس فایل دانلود شده را باز کرده و مشاهده می‌کنیم که ویژوال Play Axis اضافه شده است.

بررسی و نحوه کارکرد ویژوال Play Axis (Dynamic Slicer)

این ویژوال گزارش‌های ساخته شده در Power BI را پویا و متحرک کرده و اصطلاحاً به آن‌ها جان می‌دهد. به این معنا که با انتخاب این ویژوال می‌توان وضعیت سایر ویژوال‌ها را در بازه های زمانی مختلف مشاهده کرد. در واقع ویژوآل Play Axis از گزارش ساخته شده یک انیمیشن نشان می‌دهد که در آن با گذشت زمان وضعیت سایر ویژوال ها تغییر می‌کند. برای فهم بهتر این ویژوال، ویدیو زیر را مشاهده کنید.

همانطور که ملاحظه می‌شود با زدن دکمه Play در ویژوال Play Axis، دو ویژوال پایین صفحه که یکی مربوط به فروش هر ماه و دیگری مربوط به فروش هر محصول است تغییر می‌کند و میزان فروش را به‌ازای ماه‌های مختلف و محصولات مختلف نشان می‌دهد. در واقع بدون نیاز به انتخاب ماه یا محصول خاص برای مشاهده میزان فروش، می‌توان تنها با انتخاب دکمه Play این مقدار را مشاهده کرد.
حال فرض کنید هنگام مشاهده فروش ماه‌های مختلف، می‌خواهیم لحظه‌ای روی ماه آوریل مکث کرده و فروش این ماه را با دقت بیشتری مشاهده و بررسی کنیم. برای این‌کار روی دکمه Pause که در سمت راست Play قرار دارد کلیک کرده آن‌گاه ماه آوریل را مشاهده و سپس دوباره Play می‌کنیم.

با انتخاب دکمه بعدی (Stop) می‌توان در هر کجا از ویدئو که بودیم به اول آن باز گردیم.

در نهایت با انتخاب دو دکمه آخر (Previous & Next)، می‌توان به هر ماه دلخواه به سمت جلو یا عقب رفت و فروش آن را ملاحظه کرد.

تنظیمات و بخش های مختلف ویژوال

همانطور که در مثال قبل ملاحظه کردیم شکل کلی این ویژوال در گزارشات به‌صورت تصویر زیر است :

پس از انتخاب این ویژوال و افزودن آن به گزارش، در قسمت Build Visual و در قسمت Field باید مشخص کنیم که هنگام زدن دکمه Play می‌خواهیم گزارشات بر چه اساسی و طبق چه ترتیبی نشان داده شود. به عنوان نمونه در مثال قبل، گزارشات به ترتیب هر ماه نشان داده شد. به این منظور در قسمت Field ستون Month Name را قرار می‌دهیم که شامل نام تمام ماه‌های میلادی است :

حال به بررسی سایر تنظیمات این ویژوال می‌پردازیم. با انتخاب Format Visual دو تب Visual و General مشاهده می‌شود که به بررسی هرکدام از آن‌ها می‌پردازیم :

1) تب Visual:

در این قسمت می‌توان تنظیمات مربوط به نحوه نمایش و متحرک سازی، رنگ کلی ویژوال و تنظیمات مربوط به کپشن را انجام داد.

1-1- Animation Settings:

در این قسمت با فعال کردن گزینه Auto Start ویژوال به‌صورت خودکار عمل کرده و حالت انیمیشن و تحرک ویژوال‌ها فعال می‌شود و نیازی به زدن دکمه Play برای شروع این‌کار نیست.
با فعال کردن گزینه Loop پس از اتمام انیمیشن، دوباره این انیمیشن شروع شده و از اول نمایش داده می‌شود و این روند همین‌طور ادامه می‌یابد.
در قسمت Time زمان مکث روی هر قسمت براساس میلی ثانیه مشخص می‌شود. در واقع عدد 1000 در مثال بیان شده به این معناست که زمان مکث روی هر ماه، 1 ثانیه باشد.

2-1- Colors:

در این قسمت در بخش Default Colors می‌توان رنگ دکمه‌های ویژوال را تعیین کرد. که به‌صورت پیش‌فرض مشکی است.

حال اگر بخواهیم رنگ هر دکمه را جداگانه تعیین کنیم، گزینه Show All را فعال کرده و رنگ هر دکمه را جداگانه تعیین می‌کنیم.

3-1- Enable Caption:

این قسمت تنظیمات مربوط به متن کنار دکمه ها است. که در مثال ما منظور Month Name است. اگر بخواهیم این متن نمایش داده نشود آن را غیر فعال می‌کنیم

در غیر این‌صورت با فعال سازی این گزینه کپشن نمایش داده می‌شود. در قسمت Color می‌توان رنگ دلخواه را برای آن تعیین کرد. در قسمت Align می‌توان مشخص کرد که کپشن در سمت چپ (Left) راست (Right) یا مرکز (Center) قرار بگیرد. در قسمت Text Size می‌توان اندازه کپشن را تعیین کرد.

2) تب General:

در این بخش تنظیمات مربوط به ابعاد، موقعیت مکانی، عنوان، افکت و موارد دیگر از ویژوال را می‌توان انجام داد.

1-2- Properties:

این بخش از چهار قسمت تشکیل شده است. در بخش Size می‌توان عرض و ارتفاع ویژوال را تعیین کرد. گزینه ای در این بخش وجود دارد با عنوان Lock aspect ratio که این گزینه به‌صورت پیش‌فرض غیر فعال است. با فعال کردن این گزینه، هنگام تغییر ابعاد ویژوال، این تغییر با نسبت متناسب تغییر می‌کند. اما اگر این گزینه غیر فعال باشد می‌توان ابعاد ویژوال را با هر نسبت دلخواهی تغییر داد.

قسمت بعدی در بخش Properties موضوع Position است. که در این بخش می‌توان موقعیت مکانی ویژوال را از لحاظ افقی و عمودی بودن مشخص کرد.

قسمت بعدی در بخش Properties موضوع Padding است. در این بخش می‌توان فاصله داخلی دکمه‌ها و کپشن مربوطه را نسبت به حاشیه‌های ویژوال از همه طرف تنظیم کرد. این فاصله برحسب پیکسل است. هرچقدر این فاصله بیشتر باشد دکمه‌ها و کپشن از طرف مربوطه فاصله بیشتری می‌گیرند.

2-2- Title:

: در این بخش می‌توان برای ویژوال یک متن و زیرمتن تعیین کرد و تنظیمات مربوط به آن را انجام داد. این بخش مانند بخش قبل از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که به تشریح هریک از آن‌ها می‌پردازیم.
در زیر بخش Title می‌توان کارهای متفاوتی از جمله : نوشتن عنوان متن، نوع فونت، سایز متن، رنگ متن و… انجام داد. به عنوان مثال اینجا عنوان Play Axis Visual برای ویژوال در نظر گرفته شده است.

با فعال کردن گزینه Text Wrap اگر عنوان بیش از اندازه بلند و طولانی باشد، ادامه آن به خط بعد منتقل می‌شود. در غیر این‌صورت تمام عنوان متن در یک خط عنوان می‌شود.
قسمت بعدی در بخش Title موضوع Subtitle است. در این بخش می‌توان یک زیرعنوان (زیر متن) برای ویژوال تعیین کرد. تنظیمات این بخش نیز مشابه تنظیمات بخش Title است. دراینجا Dynamic Reports به عنوان زیرمتن در نظر گرفته شده است.

قسمت بعدی بخش Divider است. در این بخش می‌توان عنوان و زیر‌متن را از سایر قسمت‌های ویژوال به‌وسیله یک خط جدا کرد. در قسمت Color می‌توان رنگ خط جداکننده را تعیین کرد. در قسمت Style می‌توان نوع خط را مشخص کرد. خط می‌تواند به‌صورت خط ممتد (Solid)، نقطه‌چین (Dotted) یا خط‌چین(Dashed) باشد. در قسمت Width می‌توان ضخامت خط جداکننده را برحسب پیکسل تعیین کرد.

حاصل تنظیمات بالا تصویر زیر است:

در بخش Spacing می‌توان فاصله عنوان را از زیر عنوان و از خط جداکننده برحسب پیکسل مشخص کرد. اگر گزینه Customize Spacing را فعال کنیم، می‌توان فاصله هر قسمت را از قسمت دیگر به‌صورت جداگانه تعیین کرد.

3-2- Effects:

در این بخش می‌توان تنظمات مربوط به افکت و سایه‌دهی ویژوال را تنظیم کرد. این بخش از سه قسمت تشکیل شده است. در قسمت Background می‌توان برای ویژوال یک پس زمینه با رنگ دلخواه تعیین کرد ومیزان شفافیت آن را نیز در قسمت Transparencyمسخص کرد.

در قسمت Visual border می‌توان برای ویژوال یک کادر با رنگ دلخواه در نظر گرفت که رنگ آن در قسمت Color قابل تنظیم است. در قسمت Rounded Corners می‌توان گوشه‌های کادر مورد نظر را به میزان دلخواه برحسب پیکسل گرد کرد.

حاصل انجام تنظیمات بالا به‌صورت زیر است :

در قست Shadow می‌توان یک سایه برای ویژوال در نظر گرفت. رنگ سایه در قسمت Color قابل تنظیم بوده و در قسمت Offset تعیین می‌کنیم که سایه به سمت بیرون (Outside) یا به سمت داخل (Inside) باشد. در قسمت Position تعیین می‌کنیم که این سایه به طرف بالا (Top)، پایین (Bottom)، چپ (Left)، راست (Right) و … باشد.

2-4- Header Icons:

در این بخش می‌توان تنظیمات مربوط به آیکون ها و دکمه هایی که در بالای ویژوال قرار دارد را انجام داد. منظور از آیکون‌های بالای ویژوال Filters on visual, Focus mode و More options است.
البته توجه به این نکته ضروری است که این تنظیمات در نسخه Desktop قابل انجام نیست و باید در نسخه Report Server صورت گیرد.

2-5- Alt text:

در این بخش می‌توان توضیحی درباره ویژوال طراحی شده به اندازه 250 کاراکتر به‌صورت شفاف و واضح ارائه کرد.

قسمت بعدی Advanced options است. در این قسمت می‌توان با فعال کردن گزینه Responsive، هنگام تغییر سایز ویژوال، خود ویژوال به‌صورت خودکار متناسب با سایز مورد نظر تنظیم شده و فیت (Fit) می‌شود.با فعال کردن گزینه Maintain layer order نیز تنظیمات مربوط به ترتیب قرارگیری لایه‌های مختلف هنگام منتشرکردن گزارش روی سرور انجام می‌شود. (قابل ذکر است که این تنظیمات چندان ارتباطی با Play Axis نداشته و در تمام ویژوال ها وجود دارد.)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا