آموزش ویژوالهای Power BI از نوع Custom visual (شماره10): ویژوال Gantt

آموزش ویژوالهای Power BI ویژوال Gantt

یکی از قابلیت های جذاب نرم افزار Power BI وجود ویژوال ها برای تهیه و نمایش انواع گزارش های به صورت گرافیکی یا جدول می باشد. این قابلیت یکی از پارامتر های محبوبیت این نرم افزار پرکاربرد می باشد. در نرم افزار Power BI به صورت پیش فرض تعدادی از ویژوال های پرکاربرد مطابق تصویر زیر وجود دارد دارد که می توان در ساخت انواع گزارش ها از آن استفاده کرد.

در این حال برای ارائه برخی از گزارش های ویژه نیاز به ویژوالی است که به صورت پیش فرض در نرم افزار Power BI وجود ندارد. بنابراین در ابتدا باید این ویژوال های مورد نظر را به محیط PBI اضافه کرد سپس از آن برای تهیه گزارش ها استفاده نمود.
به این ویژوال ها در اصطلاح ویژوال های سفارشی (Custom Visual) گفته می شود. انواع ویژوال های پرکاربرد و متنوعی وجود دارند که با توجه به نوع نیاز گزارش قابل ارائه می توان از آن ها استفاده کرد که در این مقاله به بررسی و ارائه یکی از پرکاربرد ترین آن ها در مباحت برنامه ریزی و کنترل پروژه به نام Gantt می پردازیم.

نمودار گانت (Gantt)

نمودار گانت نوعی نمودار میله‌ای است که برنامه زمان‌بندی پروژه را نشان می‌دهد. گانت چارت پروژه وسیله‌ای مفید برای برنامه‌ریزی و زمانبندی پروژه‌ها می‌باشد. در دوره‌ای که مدیریت علمی شکل گرفته بود، هنری گانت ابزاری برای نمایش میزان پیشرفت یک پروژه در قالب یک جدول ویژه را به وجود آورد. این نمودار میله‌ای ابزاری فوق‌العاده برای مدیریت پروژه است.

نمودار گانت (Gantt Chart)، ابزاری برای مدیریت پروژه و نوعی نمودار میله‌ای است که از وظایف پروژه‌ای که در طول زمان برنامه ریزی شده، یک نمای بصری ارائه می‌کند. در واقع، این نمودار، تصویری از فعالیت‌هایی که برای برنامه ریزی، پیگیری و کنترل پروژه به آن‌ها نیاز دارید، در اختیار شما قرار می‌دهد. محور عمودی این نمودار، فعالیت‌ها و محور افقی بازه زمانی پروژه را نشان می‌دهد. برای تهیه نمودار لازم است که لیست فعالیت ها، مدت زمان انجام آن ها، تاریخ شروع و پیایان انجام هر فعالیت و روابط بین فعالیت ها مشخص گردد. میله های این نمودار بیانگر مدت زمان انجام هر فعالیت می باشد.

یکی از کاربردهای مفید این نمودار مشخص کردن فعالیت هایی که در یک بازه خاص باید انجام شود می باشد. این ابزار پرکاربرد به مدیران پروژه و اعضای تیم کمک می‌کند تا بتوانند درک کاملی از زمانبندی پروژه داشته باشند.

کاربرد نمودار گانت

با بررسی نمودار گانت می توان اطلاعات زیر را استخراج نمود:

  1. لیست فعالیت های پروژه
  2. توالی انجام و روابط بین فعالیت ها
  3. تاریخ شروع هر فعالیت
  4. مدت زمان اجرای هر فعالیت
  5. تاریخ پایان هر فعالیت
  6. فعالیت هایی که در یک بازه زمانی با یکدیگر همپوشانی دارند.
  7. لیست فعالیت هایی که در یک بازه مشخص باید انجام شوند.

نحوه اضافه کردن ویژوال Gantt

همانطور که پیشتر بیان شد این ویژوال به صورت پیش فرض در نرم افزار وجود ندارد و باید به بخش ویژوال ها اضافه گردد. برای این کار باید وارد سایت Microsoft شده به آدرس appsource.microsoft.com شده و ویژوال مورد نظر را انتخاب کنید. برای وارد شدن به سایت Microsoft و دسترسی به تمام ویژوال های موجود “اینجا” کلیک کنید، پس از ورود به صفحه مربوط به ویژوال ها، ویژوال مورد نظر Gantt را پیدا و انتخاب کنید.

بعد از انتخاب ویژوال Gantt وارد صفحه‌ای مطابق تصویر زیر می شوید، اگر گزینه Get it now را انتخاب کنید پنجره‌ای باز می‌شود که باید به اکانت مایکروسافت خود برای دانلود این ویژوال متصل شوید؛ در صورتیکه اکانت مایکروسافت در اختیار دارید وارد آن شده و به راحتی فایل مربوط این ویژوال را دانلود کنید. در غیر اینصورت برای استفاده از این ویژوال گزینه Download Sample را انتخاب کرده و صبر کنید تا فایل مورد نظر دانلود شود.

پس از دانلود فایل، فایل را با استفاده از نرم افزار PBI باز کرده و مشاهده می کنید که ویژوال Gantt به بخش ویژوال ها استفاده شده است.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

بررسی و نحوه کارکرد ویژوال Gantt

هنگامی که نمودار گانت را به همراه سایر نمودارهای نمایشگر در یک محیط تعاملی قرار می دهید، می توانید پروژه خود را به روشی کاملاً جدید و بهینه مدیریت کنید. در Power BI از آنجایی که تصاویر با یکدیگر تعامل و ارتباط دارند، می‌توانید تخصیص منابع، تکمیل کار، کارهای باقی مانده در محیط و زوایای متفاوت نگاه کنید و یک کنترل بهینه در مورد آینده داشته باشید. نمودارهای گانت بخشی ضروری از مجموعه مدیریت پروژه هستند ک مدیران و مدیران پروژه علاقه زیادی به آن دارند؛ زیرا آنها به صورت بصری به روشی بسیار موثر در یک نگاه، خط زمانی کلی پروژه، وضعیت فعلی و پیشرفت (یا عدم وجود آنها) را همراه با وضعیت با جزئیات قابل توجه نشان می دهند. با استفاده از این تصویر سفارشی، می توانید فعالیت ها، تاریخ شروع، مدت زمان و % پیشرفت آنها را به نمودار Gantt اضافه کنید. لطفاً توجه داشته باشید که %Completion یک مقدار اعشاری (برای مثال 0.85 به معنای 85%) است.
همچنین می توانید رنگ نوار را در بخش Legend سفارشی کنید. برای این منظور می توانید از هر فیلد مربوطه از پروژه خود به عنوان Legend استفاده کنید. علاوه بر این، می‌توانید فیلد منبع را نیز مشخص کنید، که در کنار نوار در گانت فهرست می‌شود. در این بخش یک نمودار گانت مربوط به یک پروژه ساختمانی ساده است که بررسی می گردد. در زیر می توانید به صورت کلی بخش های مختلف این ویژوال را ببنید و گزارش های مختلفی از ان ایجاد کنید که در ادامه به تشریح هر بخش از آن می پردازیم.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

همانطور که در تصویر فوق مشخص است. فعالیت Roof دارای تاریخ شروع سه شنبه 5 جولای 2016 و مدت زمان 17 روز می باشد.

در این حالت از نمایش این ویژوال شما می توانید در یک نمایش بصری زیبا و داینامیک اطلاعات زیر را به وضوع مشاهده نمایید.

  1. لیست فعالیت های پروژه که در سمت چپ قابل مشاهده می باشد.
  2. مدت زمان اجرای هر فعالیت که به صورت میله ای در نمودار قابل مشاهده است.
  3. توالی و ترتیب انجام فعالیت ها
  4. تاریخ شروع و اتمام هر فعالیت
  5. همپوشانی فعالیت ها در یک بازه زمانی
  6. تاریخ شروع و اتمام پروژه

در اصلاح این گزارش وضعیت اولیه برنامه ریزی شده یک پروژه را نمایش می دهد که به آن Baseline نیز گفته می شود. در این گزارش را قرار گرفتن بر روی هر کدام از میله ها می توانید اطلاعات زیر را در tooltips به صورت پیش فرض مشاهده کنید.

نوعی دیگری از نمایش جذاب این ویژوال، علاوه بر نمایش بصری از لیست فعالیت ها، تاریخ شروع و پایان آن ها به صورت خاص وضعیت درصد پیشرفت هر فعالیت و نمایش به صورت تفکیک و دسته بندی فعالیت ها بر اساس رنگ می باشد که در تصویر زیر قابل مشاهده است. در این تصویر برخی از میله ها در حال پر رنگ تر شدن هستند که بخش پررنگ میزان پیشرفت زمانبندی شده این فعالیت ها می باشد.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

در تصویر فوق می توان به طور مثال اطلاعات زیر را استخراج کرد:

فعالیت Design دارای نوع دسته بندی Design ، نام فعالیت Design، تاریخ شروع 2/25/2016، مدت زمان 5 روز، تاریخ پایان 3/1/2016، درصد پیشرفت 50% و با منبع Architect می باشد. فعالیت Documentation دارای نوع دسته بندی Design، نام فعالیت Documentation، تاریخ شروع 4/2/2016، مدت زمان 10 روز، تاریخ پایان 4/12/2016، درصد پیشرفت 10% و با منبع Tech Communicator می باشد.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

در هنگام استفاده از این ویژال بهتر است از ویژوال کمکی Slicer برای نمایش و فیلتر بهتر استفاده کنید. در این گزارش را قرار گرفتن بر روی هر کدام از میله ها می توانید اطلاعات زیر را در tooltips به صورت پیش فرض مشاهده کنید.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

یکی از قابلیت های ویژه این ویژوال نمایش انواع مایلستون ها و فعالیت ها بر روی گزارش است و همچنین قابلیت نمایش ساختار WBS پروژه را نیز دارا می باشد، به طور خلاصه شما همانند یک صفحه گانت چارتی که در نرم افزار MS Project دارید با همان قابلیت های نمایشی در اینجا نیز می توانید مشاهده کنید که شامل موارد کلی زیر می باشد:

  1. لیست فعالیت های سرفصل ( Summery ها)
  2. لیست فعالیت های زیر مجموعه هر سامری
  3. لیست مایلستون ها
  4. مدت زمان پیشرفت، تاریخ شروع و اتمام فعالیت ها
  5. دسته بندی فعالیت ها
  6. قابلیت باز و بسته کردن هر پکیج از فعالیت ها
A graph with different colored bars

Description automatically generated with medium confidence

همانطور که در تصویر فوق مشخص است فعلیت های Painting و Roof یک Summery (بسته کاری یا فعالیت مادر) هستند که دارای فعالیت های زیر مجموعه می باشند. در صورت کلیک بر روی علامت + می توان فعالیت های زیر مجموعه این بسته کاری را مشاهده کرد.

A screenshot of a graph

Description automatically generated

همانطور که در تصویر فوق مشخص است فعالیت مادر Painting دارای زیر فعالیت های First stage، Milestone Bata، Milestone release و First stage می باشد.

A graph with different colored bars

Description automatically generated with medium confidence
A screenshot of a computer screen

Description automatically generated

اطلاعات مورد نیاز برای داشتن یک ویژوال Gantt کامل:

  1. لیست فعالیت های پروژه ضروری می باشد و این فعالیت ها در بخش Task این ویژوال وارد می گردد.
  2. تاریخ شروع هر فعالیت که در بخش Start Date بارگزاری می گردد.
  3. مدت زمان انجام هر فعالیت که طول انجام فعالیت را مشخص می کند و در بخش Duration وارد می گردد.
  4. تاریخ پایان هر فعالیت که در بخش End Date وارد می شود.
  5. درصد پیشرفت یا تکمیل یک فعالیت که در بخش % Complete وارد می شود.
  6. لیست منابع فعالیت ها در صورت مشخص بودن که در بخش Resource وارد می گردد.
  7. لیست مایلستون های پروژه که در بخش Milestone وارد می شود ( هر مایلستون دارای یک تاریخ شروع و مدت زمان صفر می باشد.)
  8. در صورتیکه بسته های کاری (Work package) مشخص باشد عنوان بسته های کاری در قالب Summery تعریف و لیست فعالیت های هر بسته کاری به عنوان فعالیت های زیر مجموعه در بخش Parent وارد می گردد که رابطه این نوع فعالیت ها با فعالیت فوق مثل فرزندان و مادر می باشد. (تاریخ شروع فعالیت مادر (Summery ) از زودترین تاریخ شروع فرزندان و تاریخ پایان، دیرترین تاریخ پایان فرزندان می باشد).

در زیر می توانید نمونه ای از گزارش های گانت با ترکیب اطلاعات فوق را مشاهده کنید هر چه اطلاعات تکمیل تر باشد گزارش جذاب تر و کاملتری قابل ارائه می باشد.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

در تصویر فوق شما می توانید منبع، تاریخ شروع، تاریخ پایان و مدت زمان هر منبع را مشاهده کنید. به طور مثال فعالیت Design دارای نوع دسته بندی Design ، نام فعالیت Design، تاریخ شروع 2/25/2016، مدت زمان 5 روز، تاریخ پایان 3/1/2016، درصد پیشرفت 50% و با منبع Architect می باشد.

A screen shot of a computer

Description automatically generated

تنظیمات و بخش های مختلف ویژوال Gantt

همانطور که در بخش قبل مشاهده کردید با توجه به نوع اطلاعات در اختیار می توان گزارش های متفاوتی با این ویژوال تهیه کرد. پس از انتخاب این ویژوال و افزودن آن به گزارش، در قسمت Build Visual باید بخش های زیر را تکمیل کنید.

در این بخش می توان دسته بندی های مختلف از فعالیت ها را نمایش داد. به طور مثال فعالیت های مهندسی، بهبودی، ایجاد و …

Legend

لیست فعالیت ها و نام فعالیت ها در این فیلد وارد می گردد.

Task

در صورتیکه فعالیت Summery و زیر فعالیت ها را داشته باشیم زیر فعالیت ها (فزرندان) در این بخش وارد می شود.

Parent

تاریخ شروع فعالیت ها را در این فیلد وارد کنید.

Start Date

تاریخ پایان فعالیت ها در این فیلد وارد می گردد.

End Date

مدت زمان اجرای هر فعالیت را در این بخش وارد کنید.

Duration

میزان پیشرفت هر فعالیت در این فیلد مشخص می گردد.

%Complete

در صوریتکه منابع هر فعالیت مشخص باشد این فیلد جهت نمایش منابع هر فعالیت تکمیل می گردد.

Resource

در این بخش می تواند اطلاعات قابل نمایش در Tooltips را اضافه کنید.

Tooltips

لیست فعالیت های مایلستونی (تحویل شدنی ها، نقاط عطف پروژه، رویدادهای مهم پروژه) در این بخش وارد می گردد.

Milestones

برای تنظیمات بهتر حالت نمایش در بخش مربوط به Format visual مطابق با سلیقه خود می توانید تغییرات را اعمال نمایید که با انتخاب این بخش دو تب Visual و General نمایش داده می شود که در ادامه به بررسی جزئیات آن می پردازیم.

تب Visual

    در این قسمت می‌توان تنظیمات مربوط به کلیات نمایش، روز، مایلستون ها، درصد پیشرفت و … را انجام دهید.

    General

      در این بخش می توانید تنطیمات کلی مربوط به نمودار گانت را انجام دهید.

      با فعال سازی این بخش می توانید فعالیت های که از یک جنس هستند را در نمودار در کنار هم مشاهده کنید.

      Group Task

      A screenshot of a computer

Description automatically generated

      با فعال شدن این بخش می توانید به زمان جاری بروید.

      Scroll to Current time

      واحد نمایش مدت زمان انجام فعالیت را بر حسب روز، ساعت، دقیقه و ثانیه مشخص کنید.

      Display grid lines

      در این بخش می توانید طول نمایش مدت زمان فعالیت را در نمودار مشخص کنید.

      Duration unit

      Days off

        در این قسمت روز و رنگ تعطیل در تقویم را مشخص می کنید.

        Legend

          در این بخش تنظیمات مربوط به Legend انجام می شود. می توانید محل نمایش لیست legend، نوع رنگ دسته بندی های legend سایز و رنگ را مشخص کنید.

          Milestones

            در بخش مربوط به مایلستون می توانید رنگ و شکل هر مایلستون را تعیین کنید.

            Category Labels

              در این قسمت رنگ و سایز فونت و عرض نمایش لیست فعالیت ها را در نمودار مشخص می کنید.

              A screenshot of a computer

Description automatically generated

              Task Completion

                در این قسمت ماکزیمم درصد پیشرفت فعالیت ها را مشخص می کنید. ( یک یا 100 – البته می توانید سایر اعداد معنی دار دیگر را نیز تعیین کنید.)

                A screenshot of a task completion

Description automatically generated

                Tooltip Settings

                  در این بخش نوع فرمت نمایش تاریخ را به صورت دستی تایپ نمایید. به طور مثال 24-May-2023

                  A screenshot of a computer

Description automatically generated

                  Task Settings

                    در این بخش رنگ فعالیت ها و ارتفاع نمایش فعالیت های عمومی را مشخص نماید.

                    Date Type

                      در این قسمت نحوه نمایش تایم لاین نمودار و رنگ داده های ان را می توانید تعیین کنید. در بخش مربوط به Type می توانید نحوه نمایش تایم لاین را بر اساس دقیقه، ساعت، روز، هفته، ماه، سال و… مشخص کنید. رنگ داده های تایم لاین را بر اساس سلیقه می توانید تغییر دهید.

                      تب General در ویژوال Gantt

                        در این بخش تنظیمات مربوط به ابعاد، موقعیت مکانی، عنوان، افکت و موارد دیگر از ویژوال را می‌توان انجام داد.

                        Properties

                          این بخش از چهار قسمت تشکیل شده است. در بخش Size می‌توان عرض و ارتفاع ویژوال را تعیین کرد. گزینه ای در این بخش وجود دارد با عنوان Lock aspect ratio که این گزینه به‌صورت پیش‌فرض غیر فعال است. با فعال کردن این گزینه، هنگام تغییر ابعاد ویژوال، این تغییر با نسبت متناسب تغییر می‌کند. اما اگر این گزینه غیر فعال باشد می‌توان ابعاد ویژوال را با هر نسبت دلخواهی تغییر داد.

                          بخش بعدی در قسمت Properties موضوع Position است. که در این بخش می‌توان موقعیت مکانی ویژوال را از لحاظ افقی و عمودی بودن مشخص کرد.

                          قسمت بعدی در بخش Properties موضوع Padding است. در این بخش می‌توان فاصله داخلی قسمت های نمایش گزارش مربوطه را نسبت به حاشیه‌های ویژوال از همه طرف تنظیم کرد. این فاصله برحسب پیکسل است. هرچقدر این فاصله بیشتر باشد دکمه‌ها و کپشن از طرف مربوطه فاصله بیشتری می‌گیرند.

                          Title

                            در این بخش می‌توان برای ویژوال یک متن و زیرمتن تعیین کرد و تنظیمات مربوط به آن را انجام داد. این بخش مانند بخش قبل از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است. در زیر بخش Title می‌توان کارهای متفاوتی از جمله : نوشتن عنوان متن، نوع فونت، سایز متن، رنگ متن و… انجام داد. به عنوان مثال اینجا عنوان پروژه را برای ویژوال در نظر گرفته شده است.

                            A screenshot of a computer

Description automatically generated

                            با فعال کردن گزینه Text Wrap اگر عنوان بیش از اندازه بلند و طولانی باشد، ادامه آن به خط بعد منتقل می‌شود. در غیر این‌صورت تمام عنوان متن در یک خط عنوان می‌شود. قسمت بعدی در بخش Title موضوع Subtitle است. در این بخش می‌توان یک زیرعنوان (زیر متن) برای ویژوال تعیین کرد. تنظیمات این بخش نیز مشابه تنظیمات بخش Title است. دراینجا نام کارفرما را به عنوان زیرمتن در نظر گرفته شده است.

                            قسمت بعدی بخش Divider است. در این بخش می‌توان عنوان و زیر‌متن را از سایر قسمت‌های ویژوال به‌وسیله یک خط جدا کرد. در قسمت Color می‌توان رنگ خط جداکننده را تعیین کرد. در قسمت Style می‌توان نوع خط را مشخص کرد. خط می‌تواند به‌صورت خط ممتد (Solid)، نقطه‌چین (Dotted) یا خط‌چین(Dashed) باشد. در قسمت Width می‌توان ضخامت خط جداکننده را برحسب پیکسل تعیین کرد.

                            A screenshot of a computer

Description automatically generated

                            در بخش Spacing می‌توان فاصله عنوان را از زیر عنوان و از خط جداکننده برحسب پیکسل مشخص کرد. اگر گزینه Customize Spacing را فعال کنیم، می‌توان فاصله هر قسمت را از قسمت دیگر به‌صورت جداگانه تعیین کرد.

                            Effects

                              در این بخش می‌توان تنظمات مربوط به افکت و سایه‌دهی ویژوال را تنظیم کرد. این بخش از سه قسمت تشکیل شده است. در قسمت Background می‌توان برای ویژوال یک پس زمینه با رنگ دلخواه تعیین کرد ومیزان شفافیت آن را نیز در قسمت Transparency تعیین کرد.

                              در قسمت Visual border می‌توان برای ویژوال یک کادر با رنگ دلخواه در نظر گرفت که رنگ آن در قسمت Color قابل تنظیم است. در قسمت Rounded Corners می‌توان گوشه‌های کادر مورد نظر را به میزان دلخواه برحسب پیکسل گرد کرد.

                              A screenshot of a computer

Description automatically generated

                              در قست Shadow می‌توان یک سایه برای ویژوال در نظر گرفت. رنگ سایه در قسمت Color قابل تنظیم بوده و در قسمت Offset تعیین می‌کنیم که سایه به سمت بیرون (Outside) یا به سمت داخل (Inside) باشد. در قسمت Position تعیین می‌کنیم که این سایه به طرف بالا (Top)، پایین (Bottom)، چپ (Left)، راست (Right) و … باشد.

                              A screenshot of a computer

Description automatically generated

                              Header Icons

                                این گزینه برای این ویژوال کاربرد ندارد.

                                Alt text

                                  در این بخش می‌توان توضیحی درباره ویژوال طراحی شده به اندازه 250 کاراکتر یا اطلاعاتی در خصوص خلاصه پروژه یا هر متن دیگری نوشت.

                                  دیدگاه‌ خود را بنویسید

                                  نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

                                  اسکرول به بالا